A következő darabjában ezúttal azt vizsgáltuk, milyen módon lehet városunkban interneten keresztül otthonra vagy munkahelyre normál ebédet rendelni. A kegyeinkért a két jól ismert profi cég, a Totalfood és a Gastroyal versengett. Összeeresztettük őket, majd azonos szempontok alapján megnéztük, melyik is a legény a gáton. Mindkettő.
A következő darabjában ezúttal azt vizsgáltuk, milyen módon lehet városunkban interneten keresztül otthonra vagy munkahelyre normál ebédet rendelni. A kegyeinkért a két jól ismert profi cég, a Totalfood és a Gastroyal versengett. Összeeresztettük őket, majd azonos szempontok alapján megnéztük, melyik is a legény a gáton. Mindkettő.
A következő darabjában ezúttal azt vizsgáltuk, milyen módon lehet városunkban interneten keresztül otthonra vagy munkahelyre normál ebédet rendelni. A kegyeinkért a két jól ismert profi cég, a Totalfood és a Gastroyal versengett. Összeeresztettük őket, majd azonos szempontok alapján megnéztük, melyik is a legény a gáton. Mindkettő.
Azonos súlycsoportot kerestünk
Természetesen több helyi étterem is vállal ételkiszállítást, akár személyes, akár telefonon történő megrendelés után, és persze ott vannak pluszban a nagy választékban üzemelő pizza-kiszállítók" target="_self is. Azonban nem lett volna igazságos összemérni ezeket az országos hálózattal rendelkező, normál melegételre szakosodott vállalkozásokkal, hiszen sem a rendelés módjában, sem az árában, sem pedig a szolgáltatásokban nincsenek egy súlycsoportban.
Így egy, Szombathely egyik kertvárosi részén lakó család heti étrendjébe illesztettük bele a két országosan is elérhető cég, a Totalfood és a Gastroyal szolgáltatását.
Annyit elárulunk, hogy gyermekkori menzaélményeink alapján azért voltak félelmeink mind az ételek minősége, mind pedig mennyisége körül, azonban, mint arról később szólunk, ezek alaptalannak bizonyultak, hiszen a heti 80-100 féle ételből minden esetben tudtunk megfelelőt választani felettébb kényes gyomrunknak.
Internetben jobb a Totalfood
Mivel elsősorban internetes közösségnek szól a cikkünk, úgy döntöttünk, tesztünk egyik alapvető elemének az interneten történő ügyintézés minőségét tesszük. Így a cégek honlapján kezdtünk.
A Totalfood weboldala jellegzetes színvilágával, jópofa dizájnjával már az első alkalommal tudatja velünk, hogy hol vagyunk, és mi a honlap célja. A címlap ergonomikus felépítését jól jellemzi, hogy az éhes látogatónak nem kell sokat keresgélnie a menürendszerben, hiszen a lap közepén nagy betűkkel jelenik meg a lényeg: Rendelés.
Belépve az aloldalra elénk tárul a heti aktuális étlap, ahonnan egyszerű módon választhatjuk ki a nekünk tetsző étkeket, majd kitöltve az oldal tetején lévő űrlapot az adatainkkal egy gombnyomásra megrendelhetjük az ételeket. A rendelés után egy visszaigazoló e-mail landol a postafiókunkban, és részünkről a dolog ezzel el is van intézve. Egy perc az egész, működik minden, mint a karikacsapás, mi meg örülünk vadul, lám csak, mikre jó az internet, a héten már nem halunk éhen.
A Gastroyal weboldala is nagyon attraktív, azonban kissé bonyolultabb szerkezetű. Zavarónak találtuk, hogy még többszöri visszatérőként is előjött az a bizonyos „Hogy is van ez?” érzés, ami akkor tör ránk, ha hirtelen nem tudjuk, merre tovább egy honlapon. Zavaró az is, hogy nincs egyértelmű információ arról, hogy amíg nem regisztrálunk az oldalon, addig nem tudunk rendelést beállítani. Az étlap menüpont is lehetne hangsúlyosabb: végül is ez lenne a honlap fő funkciója. Mindezekkel együtt a Gastroyal honlapja is vígan használható, és ha belejövünk, gördülékenyen tudunk rendelni. Itt is e-mailben konfirmálják a rendelést, perceken belül, ahogy illik.
Futárok, ételek, kaják
Bizonyára sokan ismerik a régi poénos rajzot a menzacsirkéről, melynek tucatnyi nyaka, szárnya és lába, de csak egy szottyadt melle van. Szerencsére a két tesztelt cég elfelejtette velünk a bevezetőben említett régi egyetemi menzás emlékeket, hiszen mindkét szolgáltatással jó minőségű, és egy átlagember számára megfelelő mennyiségű ételeket kapunk.
A netes megrendelés utáni első napon hajnali fél nyolckor már csenget is a Totalfood ételfutára, kezében az aznapi ebéddel.
Ekkor kell fizetni a heti menüt, ami a megrendelt négy ebéd esetében 2496 forint volt. A futárok elmondása alapján az ételek Budapesten készülnek, éjszaka szállítják rendeltetési helyükre, és általában három napig felhasználhatóak.
A levesek jellemzően 300, az egytálételek 450-650, a desszertek 200 forint körül mozognak, állaguk megfelel egy átlagos házi készítésű étel másnap újramelegített változatának. Ebédünket pár perc alatt lehet fogyasztható állapotba hozni. A célszerűen osztott kis műanyag tálkákból akár közvetlenül, amerikásan is ehetünk.
A Gastroyal esetében szinte minden - a kiszerelés, a fizetési feltételek, az árak – ugyanaz, azzal a különbséggel, hogy ők általában a délelőtti órákban szállítanak.
Mindkét cégre jellemző a korrekt, gördülékeny ügymenet, az udvarias kiszolgálás és a sztenderd minőség.
Pluszok és mínuszok
Hogy piaci verseny van, arról az árulkodik, hogy mindkét cég igyekszik plusz szolgáltatásokkal megnyerni a megrendelőt. A Totalfood például ajándékként hozza a Reggel nevű napilapot és bizonyos ételekhez ajándék üdítőt ad, a Gastroyal pedig a fitnesz ételek területén próbál többet nyújtani azzal, hogy komplett fogyókúrás étrendekkel és hozzájuk tartozó kalóriatáblázatokkal nyomul.
A család nőtagjait meg is tévesztette a Topdate márkanevű, erősen a Schorbert Norbi-féle Update logóra hajazó étrend kínálat, egy hét is eltelt, mire kiderült, hogy ennek valójában semmi köze a népszerű fitneszguruhoz. Nem mintha, de ez azért unfair.
Igazságtalan lenne konkrét sorrendet felállítani a két cég között, hiszen csakis szubjektív alapon lehet különbséget tenni. Mindkét szolgáltatás színvonalas, profi szervezésre vall. Az ételek pontosan érkeznek, és mind minőségileg, mind mennyiségileg felülmúlták előzetes várakozásainkat.
A család hölgytagjait a Gastroyal nyerte meg jobban, főleg kalóriatáblázataival és a kalóriaszegény ételek nagyobb választéka okán, fiúknál viszont a Totalfood győzött, egyszerű és magától értetődő honlapja, és nem utolsósorban étlapja miatt.