Vas megyéről nem a marketing- és reklámfogásokon átesett borok jutnak eszünkbe. Pedig a vidék adottságainak megfelelően alkalmas szőlőművelésre és bortermelésre.
Vas megyéről nem a marketing- és reklámfogásokon átesett borok jutnak eszünkbe. Pedig a vidék adottságainak megfelelően alkalmas szőlőművelésre és bortermelésre. Utánajártunk, milyenek valójában a vasi borok, milyen pincészetektől érdemes vásárolni.
Három borvidék
Van három borvidék is, ami benyúlik a megyébe. Jelentős a Sopron, Kőszeg, Csepreg, Vaskeresztes sáv. A második terület a Ság hegy és a Kissomlyó, ami a Nagy-Somlói borvidék része. Fontos a Balaton-melléki borvidék is, amely Bérbaltavár környékén érinti a megyét.
Vas megyében ugyan foglalkoznak borkészítéssel, ám legtöbben csak otthoni fogyasztásra vágnak bele, azért nem ismertek. Aki mégis komolyabban foglalkozik vele, azok bora a helyi éttermekben és vinotékákban elfogy. A vasi borok nem szerepelnek az országos reklámkampányokban, de a minőség évről évre jobb. Ugyanakkor úgy tűnik, nincs elég idő a szőlőművelésre, de minden második terület elhagyatott.
Fehér és vörös bor is
Vas megye legnagyobb része alkalmas szőlőművelésre. Az említetteken kívül a kisebb szőlőhegyek, domboldalak, például a Vasi-Hegyhát, Kemeneshát, Celldömölk és Sárvár vonzáskörzetében mindenhol folyik borkészítés, de ezek bortermelő vidékek, nem borvidékek. Ugyanakkor kiváló vörös- és fehérborok készítésére alkalmas övezetek ezek. Az alapok tehát megvannak, sőt ahol kékszőlővel foglalkoznak, ott rozét is csinálnak, aminek manapság divatja van.
Már nem savasak a vasi borok
A nyugati régióban a kékfrankos és a zweigelt kedvelt, de mostanában terjed a blauburger. Jelentős területeken kedvelt a cabernet sauvignon, a merlot, a syrah, a cabernet franc.
Régebben a vasi borok túlzott savasságát az éretlenség okozta. Most néhány esősebb időszakot leszámítva - mint az idei - minden évben vannak ízletes szőlőkből, zamatos, gyümölcsös, jó borok. Ezek a borok a savaiknak köszönhetően már elegánsak, ízük optimális. Nyugat-Magyarország szerencsére profitált és profitál a mustfokból, ami nem viszi el a bor ízét egy túlzottan édes, likőrös irányba.
Vasi pincék
A szőlő és borművelők között talán Dénes Tibor neve cseng a legjobban. Ő is, ahogy sokan mások a megyében, másodállásban foglalkoznak borkészítéssel. A 2006-os Ság hegyi olaszrizlingjével bekerült Magyarország huszonöt legjobb száraz fehérbora közé. A vaskeresztesi régióban többen hoznak forgalomba bort, palackozzák is. Ilyen például Garger Imre, de nagyobb léptékű szőlője van Árva Pálnak Horvátlövő-Felsőcsatár környékén. Jagodics Tamás, a Tóth Pincészet vagy a Stefanics Pince egyaránt kiváló felhozatallal büszkélkedhet. Mándli Tibort is meg kell említeni, ő nyerte az idén a Vas megyei borversenyt a 2013-as chardonnay-jával. A boron kívül pezsgőkészítésről híres Zalában a Cezar Pince. A Somlón a Kreinbacher Pince szombathelyi tulajdonossal veszi ki a részét a pezsgőgyártásból.
Hol vásároljunk?
A nagy áruházláncok sajnos nem forgalmaznak Vas megyei borokat, és még helyi szaküzletekben sem biztos, hogy találunk belőlük. A nagyközönség a termelőkön kívül a helyi szabadtéri fesztiválokon ízlelhet helyi borokat, de több jó nevű étterem és szálloda is tart a kínálatában Vas megyei folyóbort.
(A cikk elkészítésében nyújtott segítségért köszönetet mondunk Márkus Béla borász, sommeliernek)
(Az írás eredetileg az Alon Café 2014. szeptemberi számában jelent meg.)