A napsütés és a házi készítésű élelmiszerek reneszánsza jegyében telt a vasi megyeszékhely hagyományos őszi nagyvására.
A szombattal nem volt szerencséje az idei szombathelyi Szent Márton napi nagyvásárnak, mivelhogy az történetesen munkanap volt, viszont a hétvégi időjárás kompenzálta a hendikepet.
Így aztán vasárnap dél körül sorok állnak belépőjegyért a Múzeumfalu bejáratánál, hogy aztán az érdeklődők a kerítés belső oldalán nagyokat sétálgassanak a langyos, szelíd őszi napfényben.
A gazdasági válság a kínálaton nem nagyon látszik, hogy a keresleten mennyire, arról az árusok tudnának mesélni.
Szombathely hagyományos őszi nagyvására a korábbiakban megszokott forgatókönyv szerint zajlik, ahol keveredik a kommersz, távol-keleti tömegárú és az autentikus kínálat. Talán a környezet miatt, de az utóbbi vonalat érezzük a meghatározóbbnak.
Ami a trendeket illeti, feltűnő a helyi jellegű, házi készítésű ételek reneszánsza.
A megszokott mézeskalács, kürtős kalács, forralt bor kínálat mellett látunk különböző típusú és ízesítésű mézet, lekvárt, ecetet, olajos magvakat, húst, édességet, fűszereket, pogácsát, juhtúrós lepényt, gyógynövényt, ételízesítőt és aszalt gyümölcsöt.
Az árak jellemzően a bolti ár felett vannak, de már nem szakadéknyi a különbség.
Vásárfiának mi például házi készítésű füstölt sajtot veszünk, 10 dekát 370 forintért.